HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Márton napi készülődés

2010.11.14. 16:52 Green Pony Nyelvovi

A hetet rögtön egy szülinapi köszöntéssel kezdtük: Panna 3 éves lett. Panna második évét tölti ovinkban. Idén csodálatosan kinyílt, csacsogó kis ovissá cseperedett az elmúlt egy év alatt.

A héten újabb ünnepek pezsdítették fel az őszi rövid napokat ovinkban. November 5. jeles nap Angliában. Guy Fawkes meghiúsult puccskísérletét a szigetországban hatalmas máglyákkal ünneplik, mi az oviban – biztonsági okokból – a héten csak megemlítettünk ezen esemény egy-két fontosabb jellemzőjét. A gyerekek megnézték a Birminghamből, első kézből frissen érkezett videót, egy hatalmas szalma-Guy Fawkes 10 emeletes háznyi máglyán történt elégetéséről. (további információkért lásd korábbi bejegyzésünket)
  Egy másik ünnep - az Angliában ugyan a protestantizmus okán kevéssé ismert - Márton Nap előkészületei adták még  meg a hétre az izgalmakat. A Dartmoor csoportban – mivel ők már mindenről kicsit elmélyültebben tanulnak – egy kis zavart is okozott a két ünnep közelsége, de Ms Kata sikeresen „helyre tette” a dolgokat és megértette Zsombi és Petra is, hogy Szent Márton sohasem akarta felgyújtani a parlamentet és nem Guy Fawkes bújt el a libák közé.

Amikor épp nem valamilyen érdekes ünnepről beszélgettek, a zöldségekkel foglalkoztak ovisaink. Átbeszélték, hogy milyen fontos élettani szerepük van a táplálkozásban, milyen sok vitaminhoz juthatunk, ha nem csak a húst és a tésztát esszük meg ebédre, és hogy a répa például nem csak unalmas köret lehet, hanem nagyon édes alapanyaga a finom répa-tortának. Természetesen a zöldségek sorát az évszakra jellemzőekkel kezdtük, úgy, mint a sütőtök, melynek okán kicsit feleleveníthettük múlt héten szerzett tudásunkat. Ilyenkor persze a gyökérzöldségek játsszák a fő szerepet a palettán. A gyerekek kedvence mi más lenne ezek közül, mint a burgonya, melyből oly sok féle köretet és a nassolni valót lehet készíteni - és még krumplinyomdát is!
Bende és Bogi egyetértettek abban, hogy nekik kedvencük a krumplipüré, míg Peti és Panka inkább a hasábburgonyások oldalát képviselte fennhangon. Egy jópofa kis számolós mondókát is megtanultak kedvenc zöldségük kapcsán:


One potato, two potato, three potato, four,
five potato, six potato, seven potato more.
Brown potato, white potato, change them if you can,
turn them into golden chips, frying in the pan.


Csodálkozva hallgatták és megerősítették ízleléssel, hogy az angolok által is oly közkedvelt „corn-flakes” kukoricából készül. Amikor répa „került terítékre” rögtön megragadták az alkalmat a gyerekek, hogy megetessék a nyuszikat.

Egy kis mozgás is történt a héten a csoportokon belül; Andrew átkerült a Dartmoor csoportba – Ms Szilvi legnagyobb bánatára – hogy ezentúl ott is erősítse az angol nyelv folytonosságát. Ebben a csoportban két új mesét is feldolgoztak a gyerekek: A Kismalac és a farkasok történetét – mint kiderült Gergő és Zsombi már jól ismeri és első olvasás után gyönyörűen vissza tudták adni a történet lényegét. Valamint Oliver Jeffers csodálatos meséjét olvastuk, hallgattuk meg CD-n arról, hogy kell lehozni egy csillagot az égről (How to catch a star).

A pénteki Márton Napi libás nap remekül sikerült. Délután a szülőkkel közösen elkészítettük szebbnél szebb lámpásainkat, és a sötét beálltakor útra keltünk velük. Énekelve, dalolva tettünk meg azt a pár száz métert az ovi utcájában, valamennyi arra járó figyelmét magunkra terelve. Visszatérve jóllaktunk a „libatoros” asztal kínálatából: libatepertő, tepertőkrém, lila hagyma, libazsíros kenyér, pogácsa.  

 

Szólj hozzá!

Címkék: video élet az oviban különleges napok

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr202448289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása