HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Víz víz, tiszta víz

2011.03.29. 13:36 Green Pony Nyelvovi

Ezen a héten a víz világnapja alkalmából a víz, illetve annak felhasználási lehetőségei adták a heti program alapját. Először is a gyerekekkel a víz tulajdonságait beszéltük meg; színe, szaga, íze nincs, 100 fokon forr, forrás után elpárolog, illetve hidegben megfagy. Tudják már a gyerekek, hogy a víz létszükséglet az embernek, állatnak, növénynek egyaránt, nélküle nem lenne élet a Földön.
Megismerkedtünk a víz sokféle felhasználási lehetőségével is, a hét végére a gyerekek kapásból sorolták, hogy a vizet megisszuk, főzünk belőle, fürdünk és úszhatunk benne, mosunk, mosogatunk, takarítunk vele. A középsősök már a hideg és a meleg víz felhasználása szerint is csoportosították a felsoroltakat (például forró vizet nem iszunk meg, de meleg vízzel zuhanyozunk).


Miután ezeket mind megbeszéltük, sort kerítettünk a legfontosabb vízzel kapcsolatos tudnivalókra is, elsősorban a koszos-tiszta víz közti különbségtételre. A gyerekek-miután egy pohár homokos, koszos vizet megmutattunk nekik, azonnal rájöttek, hogy ilyen vizet bizony nem szívesen innának, mert megbetegednének tőle. Ezután már azt sem kellett sokáig magyarázni, hogy miért fontos a víz tisztaságának, és az ivóvíz mennyiségének megőrzése.  A gyerekek maguktól találták ki azokat a "vízspóroló technikákat",  melyeket  itt az oviban is meg tudunk tenni, a héten egymással versengve mostak gyorsan kezet, hogy ne folyjon feleslegesen a víz, illetve a délelőtti vízivás után a maradék vízzel a virágokat öntözték meg.

Ehhez kapcsolódóan természetesen tisztáztuk azt is, hogy a Föld vízkészletét két részre oszthatjuk; sós víz, édes víz, és ebből csak az édes víz iható, ami sajnos csak a vízkészlet 3%-a. Ezt úgy szemléltettük, hogy egy nagy bögre vizet mutattam a gyerekeknek – ez jelképezte a Föld teljes vízkészletét -  melyből aztán egy cseppet a tenyerembe cseppentettem – az iható víz mennyiségének szemléltetésére - így a gyerekek átérezték, hogy milyen kevés az emberek rendelkezésére álló víz, és ezért milyen fontos spórolni vele, illetve vigyázni annak tisztaságára.
A Shetland és Dartmoor csoportban már egy kis igaz-hamis játékkal is rögzítettük a tanultakat, a gyerekeknek (a természetesen angolul elhangzó) igaz állításoknál fel kellett állni, a hamis állításoknál leguggolni.(Pl: The dirty water is good-guggolás The fresh water is drinkable-felállás).

Ezen a héten- még mindig a környezetvédelemnél maradva - a gyerekek saját készítésű gyertyával készültek a Föld órájára, ezzel biztosítva majd otthon a fényforrást a „sötét” egy óra idejére.
Természetesen a héten minden a "víz körül forgott", a heti mondóka: If all the world were paper és az osztatlan sikert arató 5 green bottles, 

A Little bird című mese pedig egy szomjas kismadár történetét mesélte el.

 

A Falabella csoportban Viki 3. születésnapját ünnepelte velünk. Csodálatos, rózsaszín tortája osztatlan sikert aratott. Viki szeptember óta jár hozzánk, nagyon határozott ám kedves kislány, az angol nyelvvel igen könnyen boldogul. Barátnője, Zoé Tanzániába való távozása nagyon megviselte a kislányt, reméljük azonban hamarosan új barátokra lel majd csoportjában.

Szólj hozzá!

Címkék: video környezetvédelem élet az oviban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr832781697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása