HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Skót dudaszó a Felső utcában

2011.12.07. 17:51 Green Pony Nyelvovi

 Mostanra már nagyon magasra hágott a gyermekekben a Mikulás várásának izgalma, hiszen egyre közelebb a nagy nap. Mi másról is lehetett volna szó, mint a Mikulás/Télapó eljövetelének ünnepéről. A gyerekek persze rögtön sorolták az ünnep legfőbb jellemzőit, bár életkorukból adódóan érthetően legfőképp a külsőségekre koncentráltak. A Mikulás nagy szakállára, piros ruhájára, csizmájára, a szánját húzó rénszarvasra, és persze a kiegészítők közül a legizgalmasabb részre, az ajándékokat rejtő nagy piros zsákra. Ez minden nap megmozgatta a gyerekek fantáziáját, vajon mit fog rejteni idén a puttony? Tisztáztuk persze jó előre, hogy a rossz gyerekek virgácsot kapnak, a jók ajándékot - na de mit? A gyerekek kíváncsiságát kihasználva rögtön sor került egy kis angol szókincsbővítésre, amikor minden gyerek megfogalmazta, hogy mit remél idén a Mikulástól, így ismerkedtünk meg a sweetness, candy, mandarin, winter ice-cream, pastry horn, gingerbread, lollipop szavakkal.
Nagy meglepetést okozott Panka kívánsága, aki határozottan kijelentette, hogy ő semmi mást nem kér, csak virgácsot :)
Ez azért is meglepő, mert Panka az egyik legjobb, legszófogadóbb kislány az egész oviban.Sokat beszélgettünk a Mikulásvárás hagyományairól is, így egyik szülő se ijedjen meg, ha hétvégén a gyerkőcöknek cipőpucolásra támad kedvük, vagy épp tejet és kekszet szeretnének.

A középsősök kis kis dalukkal már a hideg időre készülnek Ms Csillával
Bár még nincs hó, és manapság az is előfordulhat, hogy a Mikulás nem szánon érkezik, de a biztonság kedvéért a "Rudolph the red nosed reindeer" történetével ismerkedtünk meg a héten.
A nagycsoportosokkal egy kicsit "mélyebben" is elmerültünk a témában, tudják már a gyerekek, hogy a Mikulás szent Miklós népies alakja, és a néphagyomány útján alakult ki minden ünnepet kísérő szokás.
További szókincsbővítésre-és egy kis nevelésre- használtuk fel az örök és mindig nehéz kérdést, azt próbáltuk megfogalmazni, hogyan is kell jónak lenni és milyen is az a rossz gyerek (vagy felnőtt?). Ezen elmélkedés kapcsán ismerkedtek meg a gyerekek stubborn, impatient, careless, naughty, kind, polite, generous, attentive szavakkal. A szavak jelentését gesztusokkal is megerősítettük, amikor "rossz" szót hallottak, a gyerekek a fejüket rázták, jelezve, hogy azt nem szabad, a "jóknál" pedig lelkesen bólogattak – Ms Szilvi pedig eközben a gyakorlati átültetésben reménykedtem:). 
A tanárok számára nagyon kellemes a Mikulás érkezését megelőző hét - kár, hogy csak egy évben egyszer jön a Mikulás, hiszen ebben az időszakban elég annyit mondani a gyerekeknek, hogy látom a Mikulást az ablakban, és rögtön megszelídülnek legalább 2 percre:).
Egyik nap az is megtörtént, hogy ez után a szófordulatom után az összes gyerek az ablakhoz sereglett, és lelkesen kezdték bizonygatni egymásnak, hogy ők is látták a Mikulást :)
Természetesen az e heti vizuális foglalkozáson Mikulás készült, a pontos hajtogatást igénylő Mikulás bábokkal napokon keresztül játszottak a gyerekek.
A Mikulás ünnepe mellett ezen a héten Szent András napjáról is megemlékeztünk, és a szerdai nap igazi skót hangulatban telt, hiszen Szent András Skócia védőszentje. Ezért szerdán sok fontos dolgot megbeszéltünk Skóciáról, skót táncot táncoltunk, igazi skót süteményt sütöttünk, és vendégül láttuk Ms Márti border collie kutyáját, aki már tapasztalt segítő kutya lévén, azonnal belopta magát a gyerekek szívébe és egész nap nem tudtak tőle elszakadni a gyerekek. A napot egy közös tánc zárta vidám skót dudaszóra. 
 

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: élet az oviban brit hagyományok

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr123446210

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fontos a mese? 2011.12.07. 18:02:32

Share: Facebook Csak a felolvasás vagy hangos mese is jótékony hatású? A gyermekek épp úgy tele vannak problémákkal, gondokkal, mint a felnőttek. Számos kérdés foglalkoz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása