HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Kezdődjék az adventi időszak!

2015.12.03. 14:51 Green Pony Nyelvovi

Az adventi időszak minden család életében így vagy úgy de megjelenik.

Advent a keresztény kultúrkörben a Karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól Karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és Vízkeresztig (január 6-ig) tart. 

Advent Jézus születésének ünnepére (Karácsony) való felkészülés, a reményteli várakozás és a készülődés időszaka. 

Adventkor a 19. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben egy német lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. 

Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek advent 4 hetét jelképezik. Uralkodó színei a zöld (örökzöld), a piros és az arany, melyek a karácsonyi ünnepkör domináns színei. Minden héten egy-egy újabb gyertyát  kell meggyújtani  a koszorún. Az ajtóra erősített, gyertya nélküli koszorú a szíves vendégvárást reprezentálja. 

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot 24 részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

November végén ismét összegyűltek kicsik és nagyok a Green pony-ban, hogy mindenki elkészíthesse az adventi koszorúját:

2015-11-253.jpg

 Természetesen a munka mellett játékra is maradt idő:

2015-11-252.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr838136028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása