HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Készülődés a Farsangra

2011.02.27. 11:39 Green Pony Nyelvovi

Ezen a héten nem csak pénteken, hanem minden nap a farsang volt a téma. A gyerekek a hét során megismerkedtek a farsang ünnepének jelentésével és hagyományaival. Egy kisfilm-a mohácsi busójárás néhány jelenete után, a gyerekek már tudták, hogy ennek a hagyománynak a lényege a farsang elijesztése, illetve a felvonulás utáni jelképes tél-temetés, "télégetés". A gyerekek sokáig csodálták a ház nagyságú lángoló tüzet – mire Petya meg is jegyezte, hogy biztos nem tér vissza a tél, ezzel szemben Kira és Dorka kijelentették, hogy ha ők lennének a Tél, bizony egyáltalán nem ijednének meg. Ezután mindenki egész délelőtt az ablakon nézegetett kifelé, és figyelték, mikor ijed már meg és szalad el a tél. (Sajnos az aznapi hóesés azt mutatta, hogy az idei tél nem valami ijedős)
Természetesen a játékos megfigyelések mellett a témát kihasználva gyorsan felelevenítettük az évszakok sorrendjét, és tisztáztuk, hogy a tél utáni évszak, amire annyira várunk, a napsütéses tavasz, amikor elolvad a hó, nyílnak a virágok és éled a természet.


De azért- a farsangnál maradva-, egész héten szorgalmasan készítettük a farsangi dekorációt, amiben Panka volt a leglelkesebb, amikor a többiek már rég megunták a krepp-papír hajtogatását, ő még mindig a földön ült, és segített Ms Szilvinek. Azt is többször átbeszéltük hogy ki milyen jelmezbe bújik majd a nagy napon, s ebből hamarosan kiderült, hogy a Shetland csoportban majd egy egész ménest láthatunk pénteken. A legkisebbek is el tudták mondani, minek öltöznek be, e szerint Dini nem csak egy hétköznapi méhecske lesz, hanem maga Baltazár a Boribon mesékből. Natali pedig –nem egy egyszerű hercegnő, hanem – ifjú opera és balett rajongó lévén – nem más mint Bonbon királylány a Diótörőből.
A vizuális tevékenységek közül nem maradhatott ki a bohóc készítés, és a különböző álarcok festése-színezése sem, melyekkel a gyerekek előszeretettel ijesztgették egymást:)


A hét másik fő eseménye az angolszász hagyományokon alapuló  Pancake Day volt - Magyarországon húshagyó kedd-, amit hivatalosan csak jövő héten ünnepelnek, de mi egy kicsit előrébb hoztuk, hogy a gyerekek a farsangi hagyományok között ismerkedhessenek meg vele. Ezen a napon a hagyományok szerint fel kell használni mindent, ami ez elkövetkező böjti időszakban tilos lesz, és ehhez kitűnő megoldás a palacsinta készítése. Ezt a gyerekek is ugyanígy gondolták, és miután megjegyezték-megtanulták a hagyomány lényegét, közösen kevertük össze, sütöttük és ettük meg a sok finom palacsintát.
E naphoz kapcsolódóan elevenítettük fel a Pancake Day Race-t is,amikor a gyerekek először is meghallgatták ennek a játéknak az eredetét. (Egy asszony, aki félt, hogy elkésik a vasárnapi miséről, palacsintasütővel a kezében kezdett el szaladni a templom felé, állítólag ez a történet volt az alapötlete a ma már szerte a világban hagyományosan megrendezett versenynek).
Ezért a gyerekek elkészítették saját játék palacsintasütőjüket és palacsintájukat, és kezdődhetett a verseny, amiben Panka bizonyult a legügyesebbnek.
A heti vers is természetesen a farsangi mulatságokról szólt „Pine nut cake”,  a mese pedig pedig Kipper újabb kalandjait mesélte el.
A gyerekek tanultak a héten egy új énekes körjátékot is, ez volt a „Round and round the village”


Természetesen az egész heti készülődés után mindenki nagyon élvezte a pénteki nap jelmezbemutatóját, táncát, játékait, mulatságait, és az azt követő farsangi "lakomát". A szülők is igazi karneváli hangulatban érkeztek; jött hozzánk egy óriási bika, Kató néni, több cica, arab sejk. A leendő Green Ponys legkisebbek is képviselték magukat, mint elsőbálozók: Angi és Dorka kisöccse Supermannek álcázva, Bogi húgocskája pedig angyalbőrben érkezett:

 

Szólj hozzá!

Címkék: video ünnepek élet az oviban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr82694403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása