HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Őszi gyümölcsöskert

2011.10.23. 13:07 Green Pony Nyelvovi

Ezen a héten- folytatva az ősz témakörét- az őszi gyümölcsöket vettük sorra. A nagycsoportosok már jól tudták, hogy milyen gyümölcsök érnek ebben az évszakban és a héten megtanulták ezek részeit illetve fontosságukat is. Megbeszéltük, hogy a gyümölcsök nagyon egészségesek, mégpedig azért mert sok rostot, magnéziumot és vitaminokat tartalmaznak. Közelebbről is "megvizsgáltuk" a vitaminokat, és a gyümölcsökben leggyakrabban előforduló A és C vitaminról azt is megtanultuk, hogy az A vitamin a bőrünknek, hajunknak, szemünknek tesz jót, a C vitamin pedig immunrendszerünket erősíti.
Természetesen szó esett a gyümölcsök felhasználási lehetőségeiről is. A gyerekeknek először az alma és körtelé jutott eszébe, de azzal is tisztába voltak, hogy a gyümölcsök sokfajta finom süteménynek és lekvárnak szolgáltatnak alapanyagot. Megtanultuk, hogy a szőlőből bor és mazsola készül és a gyerekek nyári kedvence, a fagylalt sokféle ízét is adhatják a gyümölcsök különféle fajtái.
 A friss és aszalt gyümölcsöket egész héten lelkesen kóstolgattuk "soron kívül", miközben a gyerekek találgatták, hogy csukott szemmel milyen gyümölcsöt kaptak, meg is fogalmazták angolul, hogy éppen mit esznek.
Ms Kati segítségével almakompót is készült a héten, amit a gyerekek a saját nevükkel ellátott üvegbe töltögettek.
Vizuális foglalkozáson a nagyok olajpasztell kréta használatának egyik technikájával ismerkedtek meg.
A héten az új énekes körjáték az almafáról szólt, a gyerekek lelkesen rázogatták egymást, így jelképezve az alma betakarítását, amiről a mondókánk is szólt "Up in the garden".
A héten folytattuk a múlt heti nagy sikerű mesét, a "Gruffalo' child"-dal is megismerkedtünk.
A gyerekek egyre kiterjedtebb angol nyelvtudását mutatja, hogy már viccelni is tudnak angolul, amikor arról beszélgettünk, hogy ki-milyen zöldséget-gyümölcsöt szeret enni, az "I like to eat carrot" helyett azt kezdték mondogatni, hogy "I like to eat parrot", és jókat kuncogtak rajta :).
Veronika elmélyülő nyelvtudása minden nap megmutatkozik, a héten az volt a legemlékezetesebb, amikor a múlt heti vadasparki látogatást elevenítettük fel és megkérdeztem, ki emlékszik, hogy mit tanított a vezető néni a mókusokról, Veronika azonnal válaszolt,:  „The squirrel collects acorns and sometimes he forgets where he puts them”
A középső csoportban a gyümölcsök témája mellett még öltözködtünk egy kicsit és különböző őszi ruhadarabokat használtunk fel a számláláshoz is. A zokniszörny is felütötte a fejét a csoportban és bizony nem kis bajt kevert a sok színes zokni összekeverésével, de a gyerekek igen szemfülesen pillanatok alatt rendet teremtettek. A mese is a ruhadarabokról szólt; „The smartest giant in town„ jószívű óriása mindenki szívébe belopta magát a héten.
A legkisebbeknél a gyümölcskóstolás aratta a legnagyobb sikert. És mindenki elkészítette gyönyörű egyedi gyümölcskosarát kedvenc gyümölcseiből, melyeket különböző vizuális technikákkal készültek; mozaikolás, zsírkréta, festés, színezés.
Pénteken, hagyományainknak megfelelően a Tordasi lovardába látogattunk, ahol a gyerekek, szülőkkel együtt egész délelőtt lovagoltak, lovaskocsikáztak. Mindeközben a finom gulyás a bográcsban rotyogott és amíg mindenki összegyűlt, közösen elkészítettünk egy – a hely szellemének megfelelő – lovas madárijesztőt, aki még lovaskobakot is kapott, a biztonságos lovasruházat előírásainak megfelelően. És persze ami nem maradhatott el: szőlőt daráltunk, préseltünk és a friss mustot mindenki jóízűen iszogatta. Régi "diákjaink" közül is néhányan ellátogattak az eseményre.

 

Szólj hozzá!

Címkék: élet az oviban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr923323750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása