HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Halloween 2015

2015.11.05. 15:22 Green Pony Nyelvovi

Na most mindenki szedje össze minden bátorságát, mert beszámoló következik az év legfélelmetesebb-legpókhálósabb-leg(dene)véresebb napjáról, amit persze finomított formában ismertettünk meg az ovisokkal: kihangsúlyozva a tök (pumpkin) ünnepét, mely kelta hagyományokkal bír..

dsc_0089.JPG

A hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek és természetfeletti lények ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni az élők világába.

Halloween (All Hallows Eve - Mindenszentek éjszakája) szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa (Jack-o'-lantern), amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

A töklámpa egy mókás ír monda révén kapcsolódik az ünnephez. A monda főhőse egy részeges naplopó, Jack, aki átverte az ördögöt.  A csíny miatt bosszúból az ördög nem engedte be Jack-et a pokolba, amikor a férfi meghalt – és mivel életvitele miatt a mennyországba sem mehetett, lelke örök bolyongásra ítéltetett. Egy izzó széndarabot tett egy kivájt karalábéba, és Jack azóta is e lámpás fényénél keresi nyugvóhelyét. A karalábéból később - valószínűleg esztétikai okok miatt - tök lett.

A halottak házról házra járnak, és ahol nem kapnak enni, megátkozzák a ház lakóit – ez a magyarázata a Halloween estéjén elhangzó „trick or treat” (finomságot kapunk vagy csínyt követünk el) felkiáltásnak, ami a gyerekek szájából hangzik el amikor is házról házra járnak és énekelnek a cukorka/édesség reményében.

Az óvodában nagy volt a készülődés, gyönyörű és félelmetes díszítést kapott az ovi minden zuga. Pókok, pókhálók, denevérek és egyéb rémisztő lények lepték el a falakat:

wp_20151030_08_14_06_pro.jpg

Sok gyerek már egész nap alkalomhoz illő jelmezt jelmezt viselt:

share2015-10-29-6d5ca51eaababbd231b28a45b03ec3a4f5bbf237db36c7320938134aeb3caa77-picture.jpg

A szülők pedig csudafinom, de rémisztő süteményekkel készültek a délutáni ünnepségre:

sutik_kicsi.jpg

Aztán megkezdődött a kreatív alkotómunka: gyerekek és szülők együtt készítették el a későbbi trick-o'-treat játékhoz szükséges édesség tároló tarisznyákat:

2015-11-022.jpg

A gyerekek különböző ügyességi játékokon vettek részt: célbadobás, krikett, karikadobás és a nagy kedvencnek számító lufi dobálás:

2015-11-021.jpg

Az ünnep zárásaként elindultunk a környező házakhoz a stílusosan ideillő 'Can you make a happy face' kezdetű dalt énekelve, majd elhangzott a tréfásan fenyegető Trick-o'-treat felkiáltás. Szerencsére mindenhol cukorkával töltötték meg a tarisznyákat, így nem kellett csínytevésen törni a fejünket (ami azért valljuk be nem lett volna nagy kihívás :))

dsc_0105.JPG

dsc_0110.JPG

 

 

 

 

 

 

Az óvodához visszaérve még egy utolsó meglepetésként a dadusok rémisztő süteménnyel (ujj formájú linzersüti) vártak minket, amit sok gyerek kétkedve fogadott :)

dsc_0114.JPG

Egy új élménnyel gazdagodva és új szokást megismerve hagyjuk magunk mögött az októbert és kiváncsian vágunk neki a novembernek...

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr768040656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása