HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Mi így szeretjük az állatokat

2012.10.11. 11:43 Green Pony Nyelvovi

Ezen a héten az Állatok Világnapja alkalmából természetesen az állatok izgalmas és gazdag világát próbáltuk fölfedezni. Az áttekintését a háziállatok csoportjával kezdtük. A nagyok már sok állat angol nevét ismerték, az új gyerekek szókincse is sokat bővült. Az állatok családjait is megismertük, például a különbséget kakas és tyúk, tehén és bika, ló és csikó között. Nem csak az állatneveket tanultuk meg, de hasznukat, felhasználásuk lehetőségeit is sorra vettük. Így pénteken a gyerekek már nem keverték össze a bárányt a birkával, és a Baa, baa black sheep című dalból az is kiderült, hogy a báránynak köszönhetjük a gyapjút, amit rendkívül sok dologra felhasználhatunk. A Creeping, creeping kezdetű mondóka pedig lehetőséget adott egy kis mozgásos játékra, mikor a cica és a nyuszi mozgását utánoztuk. Letisztult az is, melyik állatnak van kettő vagy négy lába, melyik szőrös, melyik tollas, melyik tud repülni stb.. Az állathangokat már mindenki remekül tudta felismerni és utánozni is, a kiscsikóról szóló kedves mese pedig mindenkit megihletett egy kis ugrándozásra. (Különösen a csoportban nagy létszámban jelenlevő lóimádó lányok körében) A vizuális tevékenységként készült krumplimalacok osztatlan sikert arattak.
torna_nagyok.jpg
A foglalkozáshoz használt flash card-okat természetesen már hétfőn közelebbről szerették volna megszemlélni a gyerekek, így rögtön az első foglalkozás után Dalma és Csenge "lecsaptak" rá, és "Ms Szilviset" játszottak. Felváltva vállalták a szerepeket, a "tanár" sorolta az angol neveket, a "gyerek" pedig ismételte. Amikor egy-egy szónál elakadtak, nem hagyták, hogy beleszóljak a játékba, hanem segítségül hívták Natit, aki készséggel kapcsolódott a játékba és megoldotta a nehezebb szavakat is. A héten már megmutatkoztak a jelei annak, milyen jó, hogy egy angol ajkú kisfiú is a csoport tagja, hiszen a gyerekek csak ezen a nyelven tudnak játékot kezdeményezni vele. Dorka komoly angol tudása kiemelkedő a csoportban, a többiek kéréseit szó szerint tolmácsolja Alex felé, illetve a kettőjük közti kommunikáció is gördülékeny. Ennek szép példája volt, amikor együtt rajzoltak, és Dorka figyelmeztette Alexet-"One paper at a time!" és "Would you like to use the pencils?" Dorka segítségével a többiek is egyre több angol mondatot raknak össze, például Dalma: "Let's go to play", illetve a heti klasszikus játékuk során azt hiszem, a "kiss" szót mindenki megjegyezte, mert a fogócskával egybekötött játékuk során Alexet biztatták pusziosztásra a gyerekek, aminek ő lelkesen tett eleget :)

A középső csoportban is közkedvelt téma az állatoké, rengeteg ének, mondóka és kedvelt mese kapcsolódik hozzá. Mindenekelőtt gyorsan különválasztottuk a házi állatokat a vad állatoktól, és megbeszéltük, hogy a vadakkal majd a jövő héten foglalkozunk. Felelevenítettük a Hickety pickety my black hen című mondókát, és amikor már mindenkinek jól ment a ritmustapsolás, akkor megbeszéltük, hogy a tyúkok és a szárnyasok általában tojást tojnak. A tyúktojást gyakran esszük, van fehérje és sárgája. Fölbontottunk egy tojást nyersen, majd egy főtt tojást is, amit aztán jó étvággyal meg is ettek. Beszéltünk a többi házi állatról is, valamint arról, hogy melyiknek mi a haszna, miért háziasította őket az ember sok ezer évvel ezelőtt. Mindenki tudja már, hogy a tehenet meg a kecskét elsősorban a tejért tartják, de a húsuk is nagyon finom. A szárnyasok nagyon finomak és egészségesek, a disznót pedig kizárólag a húsárét tartják. Ebből készül a finom kolbász, hurka. A báránynak viszont a tejét, a húsát és a bundáját is felhasználjuk, ez az egyik leghasznosabb háziállat.

Csoportosítottuk is az állatokat szárnyasok és nem szárnyasokra, megfigyelték és megbeszéltük a kettő közötti különbséget. Anci megszámolta, hogy a lónak négy lába van, a kacsának viszont csak kettő. Lelkesen énekelték a már ismert állatos dalokat: Baa baa black sheep, Mary had a little lamb, új mondóka volt a Pussy cat, pussy cat where have you been. Megtanultuk a Doggie, doggie, where's your bone? című dalt is, azután el is játszottuk. Beszélgettünk a kutya hasznáról az ember háza táján, és egymás szavába vágva mondták, hogy kinek van otthon kutyája, és az mit tud. A mese nagy sikert aratott. A már ismert A squash and a squeeze-t olvastuk és mondtuk el mindennap, péntekre már jól tudták, és a lényegét is megértették. Viki bekiabálta, hogy arról szól, hogy nem kell mindig panaszkodni. :) A mesét Ti is meghallgathatjátok itt: https://www.youtube.com/watch?v=lSxBNapxlng A vizuális nevelés ezen a héten színezés volt. Színpompás kakasokat színeztek ki a gyerekek, Andráska is leült, kezébe vette a ceruzát, és próbálkozott, sokkal kitartóbban mint máskor. A heti nagy testnevelés ismét nagy sikert aratott. A padlóra fölrajzolt sávokban kellett csúszni-mászni, a bemelegítő gyakorlatok után.

A vadasparki kirándulás elmaradása nagy szomorúságot okozott a gyerekeknek, de később kiderült, hogy ha mi nem is jutottunk el oda, a Vadaspark attól még eljöhet az oviba. Így esett, hogy a gyerekek sok érdekes állattal ismerkedhetek meg egy vidám és érdekes állatbemutatón keresztüli. Sufni, Lufi, Gumika, Lutri meg a többi állat, óriási sikernek örvendett. A gyerekek ebédnél is arról beszéltek, hogy melyik állatra mi jellemző, amit az állatbemutatótól hallottak.

falbella_circle.jpgA legkisebbeknél is az állatok kedvenc témájával motiváltuk a gyerekeket szókincsük bővítésére, számlálásra, vicces tornagyakorlatokra. A csoport új aprósággal bővült Barnus személyében. Barnussal szinte papírforma szerint működik a beszoktatás. Mimike hosszas betegsége után ismét visszatért hozzánk és mintha nem is lett volna távol két hétig, teljesen otthonosan viselkedett a csoportban. Lottika már egyre többször alszik itt, bá alvásának ideje nem túl hosszú, de nyugodtan, kiegyensúlyozottan ébred, ami azt bizonyítja, hogy teljes biztonságban érzi magát az oviban.

Szólj hozzá!

Címkék: video környezetvédelem élet az oviban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr134832621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása