HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Kalandozások a házban, ház körül

2014.07.15. 17:23 Green Pony Nyelvovi


A hét egy kellemes nyárias nappal, így kinti játékkal kezdődött. A délelőtti foglalkozás során nagy körbe ültünk a diófa hűs árnyékába. Bemutatkoztunk és köszöntöttük Dórit, aki a nyári táborok alatt segít az óvodában. Vidám angol dalocskák eléneklése után Miss Kati elmesélte a Három kismalac történetét, ezzel elővezetve, hogy a hét fő témái a ház, a szobák és azok berendezései lesznek. A mese nem csak a gyerekek, hanem egy varangyos béka érdeklődését is felkeltette, aki a lépcső közelében üldögélt békésen. Miss Kati megfogta és egy befőttes üvegbe tette. A kis jövevény jó ötletet adott, hogy előadjuk a Mr. Froggy című dalt. (Később természetesen megfelelő helyen elengedtük az állatot.) Majd a flashkártyák segítségével Miss Kati bemutatta, hogy milyen típusú házakban, építményekben lakhatnak (vályogház, sátor, barlanglakás stb.) az emberek. A hét nyelven beszélő paradicsomos káposzta elfogyasztása után a szokásos ebéd utáni alvás következett. Délután közösen eltáncoltuk a teraszon Cha cha dance-t, hogy kicsit felébredjünk és átmozgassuk tagjainkat. Ezt követően pedig a kreativitás, finom motorika fejlesztése illetve a különböző formák megismerése kapott főszerepet. Egy kis házikót „építettünk” négyzet, háromszög és paralelogramma alakú színes papírok felragasztásával.

falfestes.jpgMásnap délelőtt az óvoda udvarán felállítottunk két sátrat: egy hagyományosat és egy különleges, kastély formájút. A gyerekek nagyon élvezték, hogy elbújhatnak a felnőttek szeme elől, de ez nem tartott sokáig, mert az égen szürke felhők gyülekeztek, amiből délutánra heves zivatar kerekedett. Ezen a napon ismerkedtünk meg a fülbemászó House song-gal, amit néhány meghallgatás után már mindenki kívülről fújt. Ez segített a gyerekeknek elsajátítani a ház részeit, méreteit és azt is, hogy milyen anyagokból építkezhetünk. Majd ismételtük a különböző háztípusokat, úgy, hogy a legügyesebbek és leggyorsabbak „megnyerhették” a flashkártyákat. Az uzsonna alkalmával a gyerekek Miss Kati bio cukkinis tócsniját ízlelhették meg friss tejföl kíséretében, ami osztatlan sikert aratott.

Szerdán délelőtt sajnos nem tudtunk kimenni az udvarra, így benti tornával kezdtük a napot, nagy hangsúlyt fektetve keresztmozgások végzésére, ami a bal és a jobb agyfélteke kapcsolatát erősíti. Ezt követően akadálypályát építettünk, így néhány perc erejére minden gyerkőc játékos lovacskának érezhette magát. Aznap már „bementünk” a házba, Miss Kati a fából készült babaházon mutatta be, hogy melyik szoba hová is kerül, beszélgettünk arról is, hogy melyik szobában milyen tevékenységeket végzünk. Dórival mélyítették el ezt a tudást a gyerekek egy a székfoglalós játékhoz hasonló játékkal. Négy szőnyeg jelölte a különböző szobákat (konyha, nappali, fürdő- és hálószoba), és amikor a zene leállt, egy tevékenység alapján kellett eldönteni a gyerekeknek, hogy melyik helyiségbe szaladnak.

foldrajzi1.jpgA csütörtökön átsétáltunk a Green Pony ovival szemben lévő Magyar Földrajzi Múzeumba, ahol egy kedves idegenvezető, Zsuzsi néni mutatta be nekünk a Helytörténeti kiállítást. Gyerekek találkozhattak őskori leletekkel, ősemberfigurákkal, megismerkedhettek a dunai hajómalmokkal, elsajátíthatták a puliszka, a szövőszék és a tisztaszoba fogalmát. A foglalkozás interaktív módon zajlott, Zsuzsi néni kérdéseire a gyerekek kivétel nélkül jó válaszokat adtak. A délelőtt további részében kézműves foglalkozáson vettünk rész, a múzeum külön erre a célra kialakított termében. A gyerekek jópofa gipszállatokat kaptak, amiket kedvükre színezhettek vízfestékkel. Délután pedig „megépítettük” a három kismalac házát. Gyerkőcöket e szerint három csoportra osztottuk, előre elkészített kartonsablonra szalmát, fadarabokat és téglára emlékeztető narancs és terakotta színű papírokat ragasztottak. Ezzel a feladattal mindenképpen le lehet mérni, hogy ki mennyire türelmes, mennyire jó a monotontűrése, illetve mennyire érzékeli a rész-egész viszonyokat.

kismalac_haz3.jpg

A pénteki borongós, szinte őszies időjárás kedvezett, hogy intenzív tanulással töltsük a napot. Újra elővettük a babaházat, átismételtük a szobákat, Dóri új dalt mutatott a gyerekeknek ezzel kapcsolatban. A különböző házrészekkel és –típusokkal kapcsolatos szavakat és kifejezéseket is ismételten átnéztük. Az előzőnap készített házikók, plüssfigurák és egyéb kiegészítők segítségével eljátszottuk a Három kismalac-ot. Délután sem tudtunk még az udvarra kimenni, így kicsit megmozgatuk tagjainkat. A hetet egy kis színi előadással zártuk. A délelőtt során begyakorolt Három kismalacot adták elő a gyerekek több szereposztásban, amit a korán érkező szülők meg is tudtak tekinteni. A show ( és természetesen az egész hét) emlékét nemcsak az színdarab során készült videófelvétel, hanem mi is örökre őrizni fogjuk.

babozas3.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: little britain élet az oviban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr86511333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása