HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Kalandozások a Skót felföldön

2011.07.12. 12:54 Green Pony Nyelvovi

 Nem kellett repülőjegy ahhoz, hogy az elmúlt héten velünk táborozó gyerekeket Skócia szépséges, történelmi tájaira repítsük. A Green Pony kapuit átlépve a gyerekek a skót dudaszó hallatán hamar ráhangolódtak e különleges nép kultúrájára, hagyományaira.

Az első nap, ahogy már az elmúlt alkalommal is – rendbe tettük a gyerekek fejében a szigetországról alkotott képüket, tudásukat. Megtanulták, hogy mely országok „összeállítása” Nagy Britannia, ezen belül hol található Skócia. Képekkel és videókkal illusztráltuk számukra a zord Skót környezetet, kopár hegyeket, ködös, felhős vidéket.
 
 
 
 
Ám a hét további részében azért az is kiderült, hogy e zord vidék múltja, hagyománya számos érdekességet, izgalmas ismereteket rejt. Harry the Hairy Haggis című mese során megtudták mi az a haggies és milyen alkalmakkor fogyasztják azt nagy lelkesen a skótok. Megismerték a skótok védőszentjének, Szent Andrásnak is a történetét, s mivel halászként tevékenykedett, a mi kis táborosaink egy CD-újrahasznosítási projekttel elkészítették saját kis halacskájukat.
 
A hét során még számtalan skót mű készült, többek között – mindenki kedvence – a skót sapka, melyet elkészülte után le sem lehetett venni a gyerekek fejéről. Az öltözéknél maradva, rengeteg szó esett a skót népviseletről, megtanulták a teljes ruházat valamennyi összetevőjének a nevét. A legizgalmasabb darabot a sgian duph –t (ejtsd: skiandú) el is készítettük és gyönyörűen ki is díszítettük. A lányoknak leginkább a vállkendő tetszett. Egy igazi, autentikus, McLaren klánhoz tartozó tartan mintás népviseletet csodálhattak meg, foghattak saját kezükkel a gyerekek.  
 
 
 
 
 
Ms Andi többször is a gyerekek rendelkezésére bocsájtotta a különleges ruhadarabokat.  
A legnagyobb izgalommal Loch Ness és az abban rejlő szörny legendájáról szóló történetet várták, melyhez kapcsolódóan WC papírgurigákból el is készült egy csodálatos kis Nessy, aki persze nem rosszindulatú. Ehhez kapcsolódva megnéztünk egy kedves filmet, mely egy aranyos Nessieről szólt, természetesen angolul, Ms Andi narrációjával. 
 
  A közös nagy projekt a skót „cottage” elkészítése volt, melyre igazi nádtető került. Csütörtökön délután Soós Gyöngyi tánctanár segítségével elsajátítottuk a skót néptánc alaplépéseit is. A táboros gyerekek továbbra is ragaszkodtak a korábban elkészített sapkájukhoz, sőt néhány lány térdig felhúzott zokniban érkezett, melybe díszes golyóstollat tűztek a sgian duph-t helyettesítve. 
A hét során délutánonként megtartottuk a Skóciában nagy hagyománynak örvendő „Highland Games” erőpróbát. A cölöphajításban Olivér jeleskedett leginkább a kötélhúzást minden esetben Zsófi csapata nyerte. A rönkdobásban Domonkos, de a lányok versenyében – a gumicsizma dobásban – persze a lányok vihették el a pálmát.
A pénteki ötórai teadélutánra ezúttal skót finomságokkal készültünk.
Délelőtt Dió, a skót juhászkutya (border collie) ejtette ámulatba barátságosságával, kedvességével a gyerekeket.
 
 A dundee cake receptjét a szülők haza is vihették és persze mi más lehetett volna a jó kis fekete tea (persze most whisky nélkül) kísérője, mint a hagyományos skót linzer: scottish shortbread, melyet szintén a gyerekek maguk készítettek Ms Kata segítségével.
 

Szólj hozzá!

Címkék: táborok brit hagyományok

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr783060350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása