HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Stir Up Day

2011.11.29. 12:02 Green Pony Nyelvovi

Ezen a héten egyrészről az ősz témakörét foglaltuk össze, másrészről az adventi időszak jelentéséről és szokásairól beszélgettünk.
A gyerekek nagyon jól emlékeztek minden ősszel kapcsolatos tudnivalóra, akár a gyümölcsökről, akár a termésekről, állatokról akár a természet változásairól kérdeztem őket. Előkerült az "Ismerjük meg az évszakokat" című kirakós játék is, amin a gyerekek tesztelhették a tudásukat arról, hogy felismerik e mely évszakokhoz tartoznak a különböző képrészletek. Miután minden jellegzetes képet a megfelelő évszak táblájába illesztettünk, a gyerekek - természetesen angolul - megfogalmazták, hogy mit látnak az egyes képeken.

Az egyik témakör lezárása után rögtön kezdtük a másikat, hiszen mi az "ovis karácsonytól" számolunk vissza, így ezen a héten számunkra elkezdődött az adventi időszak, a karácsony várásának ideje. Hogy ezt izgalmassá és érdekessé tegyük a gyerekek számára, először is az adventi kalendárium készült el, egy hatalmas karton karácsonyfa, melyen minden gyerek számára egy ablakot készítettünk. Reggelente egy közös éneklés után kinyitásra kerül egy kis ablak, mely mögött egy ovis jel található. Az a gyerek, aki megtalálta a jelét, kívánhat valamit azon a napon, és természetesen egy kis nassolnivaló is jár ilyenkor.
A hagyományok szerint elkészült az adventi koszorú is. A gyerekek előző héten saját kezűleg segítettek a narancsok előkészítésében, szárításában, ami a koszorú egyik díszítő eleme lesz. De azt már nem tudták, hogy a narancson kívül mi fog a koszorúra kerülni, ezért nagy meglepetés és öröm volt nekik, amikor előkerültek a fenyőágak, a gyertyák, a különböző szalagok, az alma és a mikulásvirág. Miután elkészült a koszorú, megbeszéltük, hogy minden héten - egészen Karácsony estéig - eggyel több gyertyát fogunk meggyújtani, és ez nemcsak az ünnep várását jelképezi, hanem azt is, hogy egy kis fényt viszünk a sötét téli napokba.
A nagycsoportosok - mivel nagyon szeretik a hasukat :) lelkesen fogadták azt az ötletet, hogy süssünk egy ehető koszorút is, így készült el az adventi kalácskoszorú, túróval, sárgabarackkal és lekvárral ízesítve, ami még melegen, pillanatok alatt elfogyott uzsonnára.

A hét fénypontja mindkét csoportban a Stir Up Day volt, amikor is az angol hagyományok szerint elkészül a karácsonyi puding és torta. Ms Kati irányításával a gyerekek összeállították a híres angol karácsonyi pudingot. Ms Kati elmagyarázta, hogy a 12 hozzávaló a 12 apostolt jelképezi és miután minden belekerült a tálba alaposan el kell keverni az összetevőket. Keverés közben pedig kívánni érdemes valami nagyon jót a következő évre. A puding tésztájába (a puding az angol gasztronómiában gőzöléssel készült süteményt és nem az általunk ismert krémet jelenti) belekerült két, 20 forintos érme is, mely gazdagságot hoz majd annak a szerencsésnek, akinek a tányérjára kerül az ünnepi vacsora alkalmával. A gyerekek persze teljes áhítattal keverték, kavarták az illatos tésztát, alig akartak túladni a fakanálon.

A sütés mellett kézműves foglalkozásként fűzőlappal dolgoztak a gyerekek, ami nagyon nagy türelmet és kitartást kívánt tőlük, és egy kicsit előkészítette a karácsonyi ajándékkészítési "munkálatokat" is.
Az énekek és versek már a karácsonyi műsor részeként az előadásba fognak beépülni, illetve a You better watch out" című dallal a jó viselkedésre is figyelmeztetjük a gyerekeket, hiszen a Mikulás már kukucskál az ovi ablakaiban.
A középső csoportban Ms Csilla megemlítette az Amerikai Hálaadás ünnepét is és ezen felbuzdulva arról beszélgettek, ki miért hálás leginkább. Marci azonnal kijelentette, hogy ő személy szerint Hubáért hálás - s a többi gyerek az ő példáját követve - Huba hirtelen a reflektorfény központjában találta magát és nem is tudta mit kezdjen ezzel nagy népszerűséggel.
A Falabella csoportban is lázasan készülődnek a karácsony műsorra, Szása is már lelkesen énekli a közismert „slágereket”. Szása egyre nagyobb örömmel jön az oviba és szívesen vesz részt aktívan is a foglalkozásokon. A papírgurigából készült kis mikulások puttonya még üres, de a gyerekek abban a reményben vitték haza művüket, hogy amikor eljön a titokzatos nap, ezt a kis rejtekhelyet is kihasználja majd, hogy mindenféle jóval megtöltse.

Szólj hozzá!

Címkék: élet az oviban brit hagyományok különleges napok

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr883421678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása