HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Madarak és fák... II. rész. A fák

2011.05.15. 17:47 3R

A Madarak és Fák Napjának témáit két részre bontva ezen a héten a fákkal foglalkoztunk Átismételtük, mik a fa részei, és mire van szüksége a fáknak, hogy nőjön. Egy farönköt használva szemléltető eszköznek megszámolhatták a gyerekek, hogy vajon hány éves lehetett az a fa amikor kivágták. Megbeszéltük, mi a különbség a bokor és a fa között, valamint az örökzöld é lombhullató fák között. A „karácsonyfát” mindenki rögtön elismerte örökzöldnek, míg lombhullatónak elsőnek valamennyien az udvaron levő diófára mutattak.

A kicsik egy almafát készítettek

Különböző gyakori fákkal ismerkedtünk meg: fűz, tölgy, gesztenye, vadgesztenye, dió, mandula, hársfa, akác, bükk... Megtanultuk, hogy néhány fa különleges finomságokat is ad nekünk, mint például a hársfa virágából készíthető tea, ami köhögésre jó, az akác nektárjából pedig mézet készítenek a méhecskék. Attila még azt is megjegyezte, hogy cukorka is készül hársfavirággal. Megtanultuk, hogy a legnagyobb fa a mamutfenyő, a legkisebbek pedig a bonsaiok.

Arról is sokat tanultunk, hogy fontosak a fák számunkra, hiszen oxigénnel látják el a levegőt, hasznosíthatjuk a törzsüket bútorok, játékok készítéséhez, fűtéshez.  Az állatvilágban pedig rengeteg fajnak nyújt táplálékot, élőhelyet a sok és változatos fák lombkoronája. Mindezek ismeretében már  a gyerekek is érzékelték, hogy bizony nagyon fontos a fák védelme, óvása. A kivágott fák helyére újak telepítésével, a meglévő őserdők oltalmazásával védhetjük környezetünket. De akár, ha közvetlen környezetükben már megtanulják a gyerekek „tisztelni” a fákat – oly egyszerű módon, hogy leveleiket nem tépkedik, kérgébe nem vésnek – már tettek valamit a természet megóvásáért.

Nézegettünk képeket különleges fákról, kicsikről és nagyokról: mamutfenyőről, bonsairól, tölgyfába épített kápolnáról, különleges helyeken, pl. sziklaszirten élő fáról, egymásba fonódó törzsű fákról stb.

A Shetland csoportosok "fa-projektjének" egy munkafázisa


A hét második felében nagy izgalmat jelentett a gyerekeknek a fényképezkedés. Készültek a páros képek barátokról (szerelmesekről..) is. Mindenki elővette legbájosabb mosolyát, a lányok pózoltak, igyekezve minél csinosabbnak látszani, a fiúk pedig vagány oldalukat szerették volna elsősorban kidomborítani a képeken, így hát különféle trükkökkel kápráztatták el fotósunkat.


A nagycsoportosok körében újra nagy sláger lett a homokozás: építik a várakat, alagutakat, utakat a homokba.

Szólj hozzá!

Címkék: környezetvédelem élet az oviban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr92905855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása