HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Föld ünnep

2011.04.19. 13:38 Green Pony Nyelvovi

 Ezen a héten a tavaszi programok sűrűsége miatt egy kicsit korábban foglalkoztunk a Föld napjával. A gyerekek egy óriási poszter segítségével ismerkedtek a Földdel, és annak élővilágával. Megfigyelhették a gyerekek a víz és a szárazföld arányát a Földön, és természetesen csoportosítottuk az állatokat "lakóhelyük" szerint, sok- sok kép segítségével. Miután minden a „helyére került” elismételtük, hogy a Földön található élőlényeknek - embereknek, állatoknak, növényeknek - mi mindenre van szüksége az élethez, vízre, levegőre, napfényre és ennivalóra. Miután megállapítottuk hogy ezek közül a Földön valamennyit megtalálhatjuk kihasználtuk az alkalmat a "táplálék", ennivaló meghatározására is, csoportosítottuk a zöldségeket, gyümölcsöket aszerint hogy hol teremnek, és az állatokat aszerint, hogy melyiknek a húsát fogyasztjuk, melyik  ad tojást, tejet stb. A kis Falabellások ezzel persze visszatérhettek kedvenc témájukhoz az állatvilághoz, melynek ürügyén só-liszt gyurmából ismét bővült a már amúgy is népes "állatkert"

Mivel sokszor elismételtük, sorba raktuk az élethez szükséges feltételeket és megállapítottuk hogy a Föld számunkra valamennyit biztosítja, már könnyen megértették a gyerekek, hogy mindezekért nagyon fontos a Földet védeni, vigyázni rá. És hogyan vigyázunk a Földre? A gyerekek azonnal tudtak néhány okos választ (a Víz világnapja kapcsán mindenre emlékeztek) – takarékosan kell bánjunk a vízzel, és a levegő tisztaságára figyelünk például környezetbarát járművek használatával (amire a vasárnapi Érd körbén mindenkinek lehetősége nyílt:). Ezen ismét átbeszéltük, hogy mennyire fontos környezetünk tisztaságára, hogy nem szemetelünk, és hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot. A gyerekek képek és igazi szemét segítségével jegyezték meg, hogy milyen típusú hulladékot milyen színű kukába gyűjtünk, és sok példát mondtunk arra is, hogy mi minden készülhet szelektív hulladékból. 

A Shetland csoportban az újrahasznosításról nemcsak beszéltünk, hanem a papír újrafelhasználásának egyik módjával tevékenyen is megismerkedtünk, a papírmerítés mindenkit elvarázsolt. A papír újrafelhasználásának egy másik módja is nagyon rögzült a gyerekekben az ajándékba kapott, újrahasznosított papírból készült ceruzák által, a másnapi foglalkozáson-a "mire használhatjuk fel a papír szemetet?" kérdésre mindenki rávágta, hogy "We make pencils".   
A Föld-mint a tápanyagok és az élet forrásának fontosságát "illusztráltuk"egy kis ültetéssel, a zsázsa látványos növekedését azóta is nap mint nap izgatottan figyelik a gyerekek. 
A Dartmoor csoportban a Föld kapcsán egy kicsit a csillagászat felé is elkanyarodtak. Megbeszélték a Föld elhelyezkedését Naprendszerünkben és tudják már, hogy egy nap alatt forog körbe saját tengelye körül és egy év alatt teszi meg útját a nap körül. A megújuló energiaforrások is szóba kerültek
A pénteki kirándulás teljes lázba hozta a középső és nagycsoportosokat. A Szászhalombattai Régészeti Parkba és Matrica Múzeumba vittük a gyerekeket, ahol a „mi mamutunk” című múzeumpedagógia foglalkozás keretén belül mindenki elkészíthette saját kis papír-mamutját, miközben sok –sok érdekességet tudhattak meg a mamutról illetve arról, hogyan találtak rá a régészek a battai mamutcsontokra. A lepény-kostoló után szívesen fogyasztották el a gyerekek az ebédet egy piknik keretében.
 A kirándulás teljes képanyaga ezen a linken elérhető: https://picasaweb.google.com/greenpony.napkozi/Regeszeti_park#
 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: környezetvédelem élet az oviban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr572839494

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Victor András | MIÉRT VÖRÖS A LENYUGVÓ NAP? 2011.04.20. 14:06:22

Elfeküdt már a nap túl a nádas réten,Nagy vörös palástját künn hagyá az égenArany János: Toldi (5. ének)Mindannyian tapasztaltuk már – még ha nem is tudjuk olyan szépen megfogalmazni, mint Arany János –, hogy a lemenő nap fénye nem a szokot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása