HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Nyuszitojás, csokifestés.... vagy hogy is van ez?

2011.04.26. 07:10 Green Pony Nyelvovi

Ezen a héten megérkezett az oviba a húsvéti nyuszi, és a gyerekek egész héten lelkesen "húsvétoltak". Természetesen nem csak a csokitojásra helyeztük a hangsúlyt, a gyerekek megismerkedtek az ünnep lényegével, és összes hagyományával. A heti rendszeres bibliaórák után a gyerekeknek már ismerős volt Jézus feltámadásának története, és már tudják, hogy ezt az eseményt ilyenkor, Húsvétkor ünnepeljük. Megbeszéltük azt is, hogy a Húsvét az új élet, a tavasz, a tavaszi újjászületés ünnepe. Ez alkalmat adott  újra egy kis ismétlésre a tavasz témakörében. Tisztáztuk azt is, "hogyan kerül a képbe" a nyuszi, aki nem tojik piros tojást, ellenben tavasszal születik, igen nagy számban - így válhatott a tavasz és az új élet szimbólumává. De más, kedves kis állatok is ilyenkor látják meg a napvilágot, mint például a farmokon a kiscsirkék, kiskacsák, a bárányok, de az erdő is ebben az időszakban él igazán és telis tele van őzgidákkal, kis vaddisznókkal, nyuszikkal.
Sorra vettük - legalábbis szóban- a hagyományos húsvéti ételeket is, a sonkát, tojást, kalácsot, és megbeszéltük, hogy a felnőttek - Jézus utolsó vacsorájára emlékezve - ilyenkor bort isznak. Ez nagy tanakodást okozott a gyerekek között, hogy "Miért csak a felnőttek?" :)
A legnagyobb húsvéti hagyományokról nemcsak beszéltünk, de meg is valósítottuk őket, bár az "igazi", régi, vödrös locsolkodással csak képről ismerkedtek a gyerekek, de azért egy kis vízspriccelés nem maradt el, hogy a lányok ugyanilyen szépek maradjanak, mint amilyenek most.
A Shetland csoportban több hagyományos magyar szokást is felelevenítettek a gyerekek Ms Szilvivel:
A kiszehajtás során mindenki saját szalmabábot készített magának, aminek elégetésében, vagy vízbe dobásában szülői segítséget kérünk. :)
A villőzés, vagy zöldághordás hagyománya nagyon tetszett a gyerekeknek, a szalaggal feldíszített ágakkal mindenki lelkesen járt körbe, énekelt és a hagyományos kérdéseket, válaszokat is megtanulták.

A Dartmoor csoportban azt is tudják már a nagyok, hogy Húsvét időpontja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtölte utáni első vasárnap.
Beszéltünk a húsvéti ételekről, és sütöttünk angol/ír húsvéti zsemlét, hot cross buns -ot, melynek a tetejére rajzolt kereszt Jézus kereszthalálát szimbolizálja.
A nagyok papírmaséból készített tojásai díszítettek szerdán a teraszt, melyen az asztalok roskadoztak a gyerekek és általunk készített finomságoktól. Természetesen ezúttal is számunkra különleges, de Angliában hagyományos ízekkel ismerkedhettek meg a szülők és gyerekek. Az említett „hot cross buns”-on kívül a hagyományos Húsvéti Simnel Cake díszítette az asztalt és persze a gyerekek nagy kedvence: Victorion Sponge Cake – ezúttal bárányka és nyuszi formában.
A Dartmoor csoportban is megbeszéltük, hogy Magyarországon szokás a lányokat húsvét hétfőn meglocsolni, hogy szépek, üdék maradjanak. Amikor megkérdeztük a fiúktól, miért locsoljuk meg a lányokat, miért jó ez a lányoknak, Gergő azt válaszolta: „Azért, hogy kapjunk pénzt és csokit” :-)

A különböző technikákkal való tojásfestés az egész hetet végigkísérte, melyek aztán a hagyományosan felállított barka és aranyeső ágakat díszítették.


Nem maradtak el a pénteki húsvéti játékok sem, a legnagyobb sikert persze a csokitojások keresése aratta, de a tojásfutó és a tojásakadály versenyre sem kellett sokat nógatni a gyerekeket. Persze a nagyok közül néhányuknak – például Petrának – azért már „dereng” valami és megkérdezte Ms Katától, hogy valójában ügye ők dugták el a tojásokat a kertben, de megígérte, hogy titokban tartja ezt az információt a kicsik előtt.
A szerdai állatsimogató persze a hét csúcspontja volt. Új pónival is megismerkedtünk az eddig talán legbarátságosabb Pajti személyében, akinek a hátára is fölmerészkedtek a legbátrabbak és Ms Ági készséggel vezetgette őket körbe-körbe, sőt az igazán merészek hátrafeküdtek Pajti széles, pihe-puha hátán. A nyuszik, kiscsibék és kiskacsák nagyon jól tűrték a “megpróbáltatásokat” a gyerekek hálából vég nélkül szállították nekik a finom kukoricát, almát, répát. A kecske-project valósult meg a legkevésbé, hiszen azok érkezésük után rögtön a ház mögé menekültek a rajongó tömeg elől, majd az egyik – népszerűség terhétől menekülve – az utcán gondolta kenyerét keresni a jövőben. Ettől persze Ms Kata és Zsámboki Apuka megmenekítette a szerencsétlen állatot és sikerült jobb belátásra bírni.

Az állatsimogatón készült fotókat az alábbi linken lehet megtekinteni: picasaweb.google.com/greenpony.napkozi/Easter_2011#

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek élet az oviban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr492855605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása