HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Kelta legendák nyomában

2011.07.20. 11:30 Green Pony Nyelvovi

Ugyan Szent Patrik napja már régen elmúlt és az eredetileg Írek közt népszerű Halloween még kicsit odébb van, az elmúlt héten ír szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhettek meg az óvodánkba látogató napközi-táboros gyerekek.
Ahogy minden little britain tábor kezdődni szokott, ezúttal is megmutattuk a gyerekeknek Írország és Észak Írország elhelyezkedését a Brit szigetvilágban, illetve „falsh card”-ok és rövid videók segítségével bemutattuk annak földrajzi és éghajlati jellemzőit. Rengeteg gyönyörű képet nézegetve a gyerekek megállapították, hogy az országra leginkább a zöld és kék szín jellemző, hiszen a sok esőnek és mérsékelt éghajlatnak köszönhetően egész évben zöld fű és fák borítják az erdőket, mezőket, illetve a körülölelő tenger kékje szinte minden képen, filmen feltűnik. A tenger persze nem igazán alkalmas a fürdésre, hiszen nagyon hideg, de a szörfözők, vitorlázók annál jobban érzik itt magukat, hiszen a sok szélnek köszönhetően ők itt igazán hódolhatnak kedvenc sportjuknak.
Sok időt szenteltünk az Írországra jellemző állatok megismerésével is. A gyerekek egy homokkal és egy vízzel teli tálba helyezték az állatokat, azok élőhelyének megfelelően.  A delfin és a fóka mindenki kedvence, de a fiúk még a különleges ír gyíknak is nagyon örültek. A ló-imádó lányok odaadással hallgatták az írek legendás ló-szeretetéről ás lovaikról szóló történeteket. Már mind tudják, hogy az évszázad ló-rablásának áldozata egy nagyon híres ír versenyló, Shergar volt, és máig nem derült fény a cselszövésre.
Közös projektek alkalmával ezúttal egy csodálatos és óriási világítótorony készült, mely oly jellemző az ír partvidékre. Mindenki festett legalább egy csíkot a toronyra, Szonja pedig a piros papírmasé-tető elkészítésében is nagyon sokat segített Ms Katának.
Természetesen kihagyhatatlan eleme volt a héten szerzett ismereteknek az ír zene és a népviselet megismerése. Többször is előkerült, és elemenként vizsgálgatták a gyerekek az autentikus ír férfi-népviseletet,  a lányok gyönyörű hímzett „pörgős” szoknyájú rövid ruhácskájában azonban csak képeken gyönyörködhettek. Az ír zene egész héten végig kísérte a táborozókat munkálkodás közben. A MÉZ együttes válogatásából a hét végére már dudorásztak is a gyerekek és ugyanez a zene szolgált a  csütörtöki majd a pénteki , szülőkkel közös kis ír táncházunk háttár-zenéjéül. Persze nem bonyolódtunk bele túlságosan a lábmunkába, inkább a ritmus és a mozgás egyszerűbb összehangolásán volt a hangsúly.
A pénteki záróbulira ezúttal ír finomságok készültek, természetesen a gyerekek közreműködésével. Ms Katával közösen gyúrták, dagasztották az ír szódakenyeret, mely óriási sikernek örvendett a szülők körében is, nem is beszélve a rebarbara pitéről, mely meglepetésként ért mindenkit, hiszen itthon kevesen ismerik ennek a növénynek a felhasználási lehetőségeit.


Délutánonként megrendeztük az írek körében is oly népszerű Highland Games elnevezésű erőpróba játékot, melynek során a legerősebb ír férfiak megmutathatják, milyen messzire tudnak dobni egy hatalmas farönköt, cölöpöt, meddig tudnak elcipelni egy óriási sziklát, stb. Mi persze nem róttunk ekkora terhet a kicsikre, de a papírhengert mindannyian messzire próbálták hajítani, illetve a kötélhúzásban mindig az a csapat nyert ahová a két nagyfiú Sven és Bence állt.

 

 

 

Természetesen Szent Patrikkal is foglalkoztunk, megismerték a gyerekek a kedves és csintalan kis manó a „leprechaun” történetét és hogy miért érdemes a szivárvány tövében aranyat keresgélni. Mindenki el is készítette saját kis manócskáját, melynek zöld feje papírtányérból, vörös szakálla pedig papírtekercsekből készült.

 

Szólj hozzá!

Címkék: táborok little britain

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr953082942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása