HTML

 

Green Pony Nyelvovi - Az érdi angol óvoda

Az érdi Green Pony Angol Nyelvovi hétköznapjait, ünnepségeit, táborait, ovisainak mindennapját bemutató blog.

A nyelvovi.hu legfrissebb bejegyzései

Nincs megjeleníthető elem

Let them know it's Christmas time!

2011.12.20. 14:38 3R

Mint a legtöbb ember számára, számunkra is a legnagyobb ünnep a Karácsony, ezért az elmúlt két hétben ezzel a témával foglalkoztunk. Legelőször is "felderítettük" a karácsony történeti, történelmi hátterét, a három királyok látogatásától kezdve, a csillag szerepén át egészen Jézus születéséig. Azt is tisztáztuk, hogy Karácsonykor Jézus születésnapját ünnepeljük, ami idén bizony a 2011.

Mikor a Karácsonyi hagyományokról kezdtünk beszélgetni, a sok finom sütemény készítése és a karácsonyfa felállítása mellett természetesen az ajándékok jutottak először a gyerekek eszébe. De vajon tényleg az a rengeteg ajándék begyűjtése az ünnep lényege? A karácsonyi rohanás és vásárlási láz néha a felnőttek is elfelejtik, hogy bizony nem ez a legfontosabb. Ezért minden nap megbeszéltük, hogy a karácsony a család, a szeretet, a jóság, ünnepe. Az "ajándékközpontú" karácsony képzetét próbáltuk így az elmúlt napokban egy kicsit átformálni a gyerekek képzeletében, sok játékos gyakorlattal, mesével, beszélgetéssel. Ennek megértésében sokat segített a heti mesénk, a „The Grinch, who stole Christmas” A mese-még a nagycsoportosok számára is sok kihívást tartogató szöveggel – egy különös lényről szólt (grinch),  aki megpróbálta ellopni a karácsonyt. Ez persze még az összes ajándék és Karácsonyfa ellopása ellenére sem sikerült neki, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a szeretet, a Karácsony lényege boltban nem kapható
Az első ilyen játék főszereplője sok kis angyalka volt, melyeket a nagycsoportosok Ms Márti iskolaelőkészítő foglalkozásán készítettek. Ezután Ms Szilvi minden nap figyelte a nagycsoportosok viselkedését, és szorgalmasan felírta, hogy melyik gyerek milyen jó dolgot csinált aznap, és hogyan mutatta ki szeretetét társai felé. Ezután, mindenki, akit valamiért meg lehetett dicsérni, rajzolhatott egy mintát az angyalka szoknyájára. Ezen felbuzdulva a nagyfiúk, akik "hétköznaponként" gyakran kutya-macska barátságban vannak egymással, a héten sokszor ölelkeztek, és minden ölelés alkalmával kiabálták, hogy "Ms Szilvi, nézd, hogy szeretjük egymást" :)
A nagy ölelések után még egymás hátát is megmasszírozták, sőt az óvónőkét  is! Amikor pedig Petya véletlenül rálépett Sven ujjára, Zsombi azt mondta neki, hogy "Bocsáss meg neki Sven, mert nemsokára Karácsony lesz!" :).
Tizenharmadikán - Luca napján – elültettük a Luca búzát is, és tudják már a gyerekek, hogy a karácsonyi hagyományok között a Luca búza-ültetés az egyik legősibb szokás. Megtanulták azt is, hogy a néphiedelem a jövő évi termés megjósolására használja, illetve a búza - amiből a kenyér készül - Jézus életének és cselekedeteinek szimbóluma, s mint ilyen, sokszor a gyerekek ajándéka a jászolban fekvő kis Jézus számára.
Természetesen a sok elméleti tudnivaló mellett nem maradtak el a gyakorlati teendők sem.
A gyerekek sok-sok verssel és énekkel lázasan gyakoroltak a karácsonyi műsorra, és az ajándékok is elkészültek.
A nagyok már a sok sütésből is kivették a részüket, az angol hagyományok szerint már korábban elkészült karácsonyi puding és torta mellett a magyar hagyományoknak hódolva megsütöttük a diós és a mákos beiglit, illetve a pár héttel ezelőtt osztatlan sikert aratott répatortát és kalácskoszorút is.
 
A kicsik is egész héten gyakorolták az énekeket és, hogy egy kis színt hozzunk a csoportba motiváció gyanánt, ismét ellátogatott hozzánk Ms Márti legfiatalabb segítő kutyája, Teffy.
A héten ünnepelte 6. születésnapját Sven, aki már két éve jár hozzánk. Az angol a harmadik nyelv az életében és mintha az eredendő kétnyelvűség inkább a segítségére lenne, Sven igen gyorsan sajátítja el a nyelvet ovinkban. Ő rendhagyó módon nem tortával, hanem gyerekpezsgővel ünnepelte születésnapját barátai körében.
 
A nagy nap elérkeztével a gyerekek fékezhetetlen izgalommal várták a délutánt. Próbálni már nem is lehetett velük. A szép, napos idő megengedte, hogy kicsit az udvaron levezessék a feszültséget és emiatt a műsor előtt mindenki egy nagyot tudott pihenni. Ezalatt földíszítettük a „színpadot” és az mi fánk alá is oda varázsolta a Jézuska az ajándékokat. A műsor csodálatosan zajlott, a gyerekek tudásuk legjobbját hozták, a szülők mindezt pedig meghatottan, könnyes szemmel nézték. 
A műsort a Green Ponyban már hagyománnyá vált angol karácsonyi puding és torta kóstolása követte a sok egyéb magyar finomságok mellett. 
 
Mindenkinek kívánunk nagyon-nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Új Évet!
See you in 2012!
 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: ünnepek élet az oviban

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvovi.blog.hu/api/trackback/id/tr713478280

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézuska és Télapó 2011.12.23. 17:05:53

... igaz történet nyomán ... írta: Gáspári Marianna  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása